Koiran Korvista

11.03.2019

Koiran korvista käydään aika-ajoin keskustelua paljonkin. Viime aikoina on näkynyt monenlaista mielipidettä siitä, tuleeko koiran korvakäytävän karvat nyppiä. Villakoirilla, snautsereilla, monilla nypittävillä roduilla ja myös monilla pienillä seurakoirilla korvakäytävien karvankasvu on runsasta. Milloin siis nypitään ja miten? Entä kuinka usein korvia tulee puhdistaa?

Korvien puhdistus

Puhtaita, kuivia, karvattomia korvia ei tarvitse puhdistaa eikä kaivella. Jos korvassa näkyy eritettä, voi sen puhdistaa pyyhkäisemällä korvanpuhdistusliuoksella kostutetulla vanulapulla. Luppakorvaiset koirat kaipaavat korvien puhdistusta useammin kun pystykorvaiset. Jos eritettä on runsaasti tai korvakäytävä haiskahtaa, korvan voi puhdistaa korvanpuhdistusliuoksella, esim. Epi-Otic, Oroclear tms. (Epi-Otic on näistä tehokkaampi, mutta voi kuivattaa ihoa liikaa tiheästi käytettynä). Punoittava, kutiseva korva kannattaa näyttää eläinlääkärille, samoin jos korva haisee puhdistuksista huolimatta. Korvatulehduksen voi aiheuttaa bakteeri tai vaikkapa hiiva. 

Miten puhdistetaan?

Puhdistus tapahtuu tiputtamalla korvakäytävään muutama tippa puhdistusliuosta ja sitten hankaamalla korvaa pyörivällä liikkeellä. (Noudata käyttöohjetta, ne vaihtelevat ja tuotteita on monenlaisia tarjolla). Tämän jälkeen voi koiran antaa ravistella, jolloin suurin osa liuoksesta poistuu. Sitten korvat pyyhitään kuivalla vanulapulla. Pikkusormea pienempää ei kokemattoman kannata korvaan laittaa, vaikkakin koiran tärykalvo on hyvin suojassa L-kirjaimen muotoisessa sisäkorvassa.

Nyppiäkkö vaiko ei?

Monilla roduilla, kuten villakoirilla ja snautsereilla saattaa korvakäytävissä kasvaa karvaa todella paljon. Monet eläinlääkärit suosittavat, ettei korvakarvoja nypittäisi, jos korva on puhdas, ei haise, iho on kuiva eikä korva kutise eikä korvaongelmia kuten tulehduksia ole olllut. Monet koirat kuitenkin oireilevat karvaisia korviaan hankaamalla korvia tassuilla, hankaamalla korvia lattiaan jne. Usein myös korvakäytävän karvat keräävät itseensä runsaastikin eritettä. Parhaimmillaan karvan tukkimat korvat kuulevat huonosti. Tällöin korvakarvat tulisi nyppiä säännöllisesti.


Pennulle korvakarvojen nyppiminen tulisi aloittaa vasta hampaiden vaihtumisen jälkeen, jolloin karva alkaa irrota helpommin. Aiemmin kannattaa kuitenkin totuttaa pentua nyppimiseen ottamalla karvan silloin, toisen tällöin. Nyppiminen on hieman harjaanjohtava termi, sillä käytännössä korvakarva vedetään ulos. Älä koskaan leikkaa korvakäytävän karvaa! Siitä ei ole mitään apua, koska karvan toinen pää jää kuitenkin korvakäytävään, eikä sitä välttämättä saa sieltä millään pois kun jäljellä ei ole mistä vetää. Apuna on hyvä käyttää korvapuuteria, sillä monesti korvan erite on myös kostuttanut karvaa, mikä vaikeuttaa nyppimistä. Hyvä korvapuuteri myös kuivattaa korvaa ja ennaltaehkäisee bakteerien muodostumista. Turvallisinta nyppiminen on suorittaa sormin, ei pinsetein.

Nyppimisen haitat

Harmia korvakäytävän karvojen nyppimisestä koituu lähinnä silloin, kun korvia ei nypitä usein tai niitä ei ole nypitty koskaan, mutta syystä tai toisesta ne on pakko nyppiä kerralla (esim. tulehdus, erite on juuttunut karvaan ja tehnyt niistä kovan pallon, koirvat kutisevat). Tällön korvan tilanne muuttuu yhtäkkiä ja koira reagoi tilanteeseen ravistelemalla voimakkaasti ja toistuvasti. Tässä on vaarana ns. verikorvan kehittyminen, eli ravistelu saa aikaan verenvuotoa hiusverisuonista ja veri pakkautuu korvalehteen. Joskus sitä saattaa tihkua korvalehden päistä. Tilanne on kivulias koiralle ja vaatii eläinlääkärikäynnin.

Jos koira ravistelee voimakkaasti nyppimisen jälkeen, kannattaa korvat suojata hupulla tai sukalla päivän-parin ajan, jolloin koiran olo jo helpottaa. Korvan kutinaa voi lievittää dermacool-suihkeella ulkokorvaan (ei suoraan korvakäytävään) ja korvakäytävä puhdistaa puhdistusliuoksella.