Miten turkin takkuuntumisen voi estää? 4 konstia

22.02.2019

Koiranomistajat kertovat usein, että heidän koiransa turkki takkuuntuu nopeasti. Erityisesti pehmeäturkkisten rotujen kohdalla näin usein onkin, mutta oikealla hoidolla takkuja voidaan ennaltaehkäistä tehokkaasti. Käyn tässä artikkelissa läpi 4 perusjuttua, joilla takkuongelmat saadaan haltuun.

1. Säännöllinen harjaus ja kuolleen karvan poisto

Joillakin turkin takuttomana pitäminen edellyttää karstausta päivän-parin välein, joillakin viikottain, joillakin hieman harvemmin. Yleensä, mitä pehmeämpi turkki, sitä tiheämmän läpikäymisen se vaatii. Karstatessa turkista lähtee kuollut irtoava karva ja pienen pienet takut, jotka muutamassa päivässä muuttuvat suuremmiksi. Turkki tulee karstata kohta kohdalta. Metallikammalla tarkistetaan jakaus jakaukselta, että turkki on auki juuresta latvaan. Selvityssuihke, suihkutettava hoitoaine tai harjausneste suojaavat karvaa (joillakin roduilla ei suositella karstaamista/kampaamista likaiselle turkille).


Karkeakarvaiset, nypittävät rodut kaipaavat nekin kampaamista nyppimisvälistä riippumatta. Niiden kohdalla karstalla ja kammalla saadaan selvitettyä ja poistettua ylimääräinen, takkuun hakeutuva pohjavilla, mahdollisista helmakarvoista puhumattakaan. 

2. Puhdas turkki takkuuntuu likaista vähemmän


Pehmeän turkin pesuväli on yleensä max. 3 viikkoa. Pehmeä karva, jossa on vain vähän pohjavillaa rasvoittuu ja likaantuu samaan tapaan kuin ihmisen hiukset.  Kaksikerroksista turkkia, jossa on selkeä pohjavilla ja peitinkarva, tulisi pestä kun turkki on näkyvästi likainen, koira "haisee koiralle" tai turkki tuntuu rasvaiselta. Ennen ajateltiin, että rasvaisuus lämmittää tarhassa asuvaa koiraa, mutta kaksikerroksinen turkki toimii samalla tavalla kuin lintujen höyhenpeite: lämmittääkseen turkki tarvitsee ilmaa karvojen väliin, eikä rasvainen ja tumppuinen ole ilmava. 


Pesuun kannattaa käyttää laadukasta shampoota. Laimennettavat tuotteeet tulevat pitkässä juoksussa edullisemmaksi. Shampoota tulee käyttää runsaasti ja huuhdella huolellisesti. Turkkiin jäävä shampoo pilaa koko pesun - turkki jää tahmeaksi ja takkuuntuu heti. Hoitoainetta kannattaa käyttää jos turkissa on ollut takkuja tai niitä tulee helposti, sekä isoon/ pitkään turkkiin. Kysy trimmaajaltasi vinkkejä sopivien tuotteiden valintaan omalle koirallesi. 

3. Kuivaa huolellisesti

Tämä on tärkein vaihe pesussa. Pehmeää turkkia ei pidä jättää kuivumaan itsekseen, jolloin se jää kiharalle ja hakeutuu helposti takkuun. Käytä kuivaamiseen fööniä ja karstaa samalla huolella, jolloin turkki suoristuu.  Etene kohta kohdalta. Tarkista lopuksi kammalla, että turkki on selvä joka paikasta. Muista myös kainalot ja nivusalue!  Kaksikerroksisen turkin voi antaa kuivua itsekseenkin. Tehokkaasta föönauksesta on apua kuolleen karvan ja ylimääräisen pohjavillan poistoon.

4. Lyhyt takkuuntuu pitkää turkkia vähemmän


Rodunomainen trimmaus helpottaa turkin kotihoitoa. Lyhyt kotikoiramalli on useimmilla roduilla kaunis ja käytännöllinen vaihtoehto. Kun kotihoito muuttuu työlääksi ja aikaa vaativammaksi tai takkuja alkaa ilmestyä useammin, on hyvä varata aikaa trimmaukseen. Turkkiroduila sopiva trimmausväli on harvoin yli kolme kuukautta. Intiimialueet ja tassunpohjat vaativat vielä useammin siistimistä. Sopiva turkin pituus riippuu omistajan viitseliäisyydestä ja halutusta ulkomuodosta. Jokaisella koiralla tulisi kuitenkin olla oikeus takuttomaan turkkiin. Jos sinulla on kysymyksiä turkinhoidosta tai ongelmia koirasi turkin hoidossa, ota ihmeessä yhteyttä kommenteilla, yhteydenottolomakkeen avulla, Tassutaikurin facebooksivujen kautta tai instagramin yksityisviestillä - vastaan todella mielelläni!