Nypittävät ja turkinhoito

07.06.2019

Karkeakarvaisten, nypittävien turkinhoidosta kysellään paljon. Monenlaisia toiveita on omistajilla. Ota niin lyhyeksi kuin mahdollista on tyypillinen toive. Millä periaatteilla nypittäviä siis trimmataan?

Aiemmim on ollut melko tavallista nyppiä koira puolivuosittain tai n. 4kk:n välein. Tällöin karkeaa karvaa ei jää lainkaan, vaan koira nypitään ns. pohjavillalle. Lopputulos voi olla kohtuullisen siisti, mutta esim. kaljuja kohtia saattaa tulla, mikäli pohjavilla ei peitä koko koiraa. Uuden peitinkarvan kasvuun menee aikaa n. 2kk. Jos näyttelyhaaveita on, kannattaa panna merkille missä vaiheessa kasvuaan karva on parhaimmillaan ja ajoittaa näyttely tai pari tähän kohtaan. Tällainen harva trimmausrytmi voi sopia esim. mäyräkoiralle tai snautserille, joista jälkimmäisiltä on myös tavattu ajella pohjavilla pois nyppimisen jälkeen. Tätä toimenpidettä ei suositella kuitenkaan millekään muulle rodulle.

Tiettyjä rotuja ei suositella nypittävän pohjavillalle saakka, esimerkiksi westietä tai kk kettuterrieriä. Turkkiin pyritään saamaan vähintään kaksi kerrosta. Nyppiminen tulisi tapahtua 8-12 viikon välein. Karvasta nypitään kerros pois ja alla on uusi kerros kasvamassa, mikä jätetään paikoilleen. Nyppimistiheydestä riippuu, kuinka pitkää jätettävä karva on. 

Omaa kk kettuterrieriäni nypin 7-10 päivän välein, jolloin kerroksia on vaikka kuinka monta. Tämä on näyttelykoirille suositelluin vaihtoehto. Jos tällaista näyttävää ja aina siistiä turkkia haluaa, vaatii se paljon työtä. Tällöin kannattaa opetella itsekin nyppimään. 'Ylipäänsä suosittelen kaikille n. 10 viikon trimmausrytmiä, jolloin koiraa ei tarvitse ottaa kaljuksi ja trimmaus itsessään on vähemmän rasittava ja stressaava koiralle. Myös trimmauksen kuluva aika pysyy järkevämpänä.

Nypittävän turkin kotihoidostaNypittävä turkki on varsin helppohoitoinen. Koirasta ei yleensä lähde lainkaan karvaa, jos nypitään riittävän usein. Turkki suojaa niin lialta kuin kosteudeltakin. Nypittävääkin turkkia tulee kuitenkin pestä kun se on likainen ja kammata usein, jolloin ylimääräinen pohjavilla irtoaa. Erityisen tärkeää on   myös karstata ja kammata pidempiä koristekarvoja, jotta turkki ei pääse takkuuntumaan.  Markkinoilla on välineitä, joilla pohjavillaa saa poistettua helposti ja nopeasti. Kysy kuitenkin trimmaajalta neuvoa hankinnassa, sillä osa näistä katkoo karvaa, jolloin karkea peitinkarva menee huonoon kuntoon. Hyvään kotihoitoon kuuluu myös tassunpohjakarvojen leikkaaminen parin viikon välien. Karva on tyypillisesti pehmeää anturoiden välissä ja takkuuntuu, jolloin koirallasi on koko ajan "kivi kengässä": 

Ennen trimmaukseen tuloa kannattaa nypittävänkin turkki selvitellä kunnolla ja poistaa ylimääräistä pohjavillaa vähintään kampaamalla, mikä säästää trimmaukseen kuluvaa aikaa. Turkkia ei kannata pestä pariin viikkoon ennen trimmausta, paitsi suurimmat kurat tassuista.Pesun voi suorittaa ehti trimmauksen jälkeen, tai viimeistään muutamia päiviä trimmauksen jälkeen. Heti nyppimisen jälkeen ei suositella uimista tai maassa kieriskelyä bakteeritulehdusten välttämiseksi.