Onko koirallasi tylsä elämä?

17.01.2019

Ainutlaatuinen yhteytemme koiriin saattaa joskus saada meidät ajattelemaan, että koiran elämä on tyydyttävää sellaisenaan ihmisen kumppanina. Vaikka elämme koiriemme kanssa yhtenä perheenä saman katon alla ja toisinaan suhtaudumme niihin ikäänkuin ne olisivat lapsiamme, on niillä kuitenkin omalle lajilleen tyypillisiä käyttäytymistarpeita. Käyttäytymistarve on se osa lajityypillisestä käyttäytymisestä, mikä on eläimen hyvinvoinnille välttämätöntä. Ruuan etsiminen, saalistaminen, saaliin repiminen ja syöminen ovat tällaisia. Itse toiminta on palkitsevaa, ei pelkästään esimerkiksi pelkästään syöminen. Näin luonto on turvannut hengissäsäilymisen. Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen vapauttaa mielihyvähormooneja, kuten oksitosiinia ja dopamiinia. 

Kun koira ei saa toteuttaa käyttäytymistarpeitaan, se turhautuu. Mitä enemmän turhautumista syntyy, sitä todennäköisempää on ongelmakäyttäytymisen kehittyminen. Näitä voivat olla esimerkiksi apaattisuus (koira vain on/nukkuu) ja stereotypiat kuten hännän jahtaaminen tai pakonomainen tassujen nuoleminen. Stereotyyppinen käyttäytyminen purkaa stressiä ja antaa koiralle mielihyvää eli on palkitsevaa. Näitä ongelmia voidaan vähentää ja purkaa lisäämällä mahdollisuuksia tyydyttää käyttäytymistarpeita. Parasta tietysti olisi, että koira saisi toteuttaa käyttäytymistarpeitaan niin paljon, ettei ongelmakäyttäytymistä syntyisi.

Syöminen ja nukkuminen ovat tärkeitä käyttäytymistarpeita. Koirille on ominaista myös tarkkailla valppaasti ympäristöään. 


Koiran elämään kuuluu liikunta. Lenkkeily pitää fyysistä kuntoa yllä, mutta yhtä tärkeää kuin kuntoilu on myös haistelulenkit. Koiran hajuaisti on valtavan rikas ja se viestii myös lajitoveriensa kanssa hajujen välityksellä. Saahan sinun koirasi kuluttaa aikaa lenkillä haisteluun? 

Mieluisten asioiden etsiminen ja löytäminen lisää mielihyvää. Antaisitko koirasi etsiä vaikka ruokansa? Sinne tänne piilotetut ruokanappulat saattavat tuntua arvokkaammilta kuin kupista nautitut. Voisiko niitä etsiä jopa pihamaalla? Entä voisiko koiralle tehdä vaikka makkarajälkeä tai verijälkeä? 


Leikki lajitoverin ja myös ihmisen kanssa lisää fyysistä aktiivisuutta ja on palkitsevaa.  Leikin väheneminen tai puuttuminen voi kieliä kivusta, energian puutteesta eli nälästä - tai tylsästä elämästä. 

Koira on perimänsä ohjaamana myös saalistanut ja tappanut ravintonsa. Ylipäätään mieluisten asioiden tavoittelu ja saaminen tuo mielihyvää. Saalistusta voi toteuttaa vaikka noutoleikkien avulla. Vai nauttiiko koirasi taistelusta/vetoleikeistä?

Muista myös että koiralla on suuri pureskelemisen tarve. Pureskelu vapauttaa runsaasti mielihyvähormoneja. Tarjoile siis paljon sallittua ja mieluista purtavaa. 

Evoluutio on kehittänyt koirasta erittäin sosiaalisen eläimen. Lajitovereiden seura, onpa se oman lauman jäsen tai muu mukava koirakaveri on useimmille tervetullutta. Ihmisen ja koiran välinen katsekontakti saa molemmilla oksitosiinin, tuon rakkauden hormonin määrän lisääntymään, samoin hoivaaminen ja hoivattuna oleminen. 

Keksisitkö sinä tavan tai pari mahdollistaaksesi koirallesi lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteuttamista? Tulevissa artikkeleissa lisää vinkkejä aiheesta!