5 Perusvälinettä koiran turkin kotihoitoon

26.01.2019

Pehmeän turkin (villakoirat, bichonit, havannat, cottonit ym) ja kaksikerroksisen turkin kotihoidosta selviää muutamalla melko edullisellakin perusvälineellä hyvin. Nämä samat välineet ovat  ne perusvehkeet joita trimmaamossa käytetään eniten.


1. Kynsisakset

Kynsien leikkaamiseen. Hinnoissa ja laaduissa on isoja eroja. Itse suosittelen Rescon ja Millers Forgen saksia. Muista, että kynsisaksien tulee olla terävät, jotta kynsien leikkaus sujuu koiralle mahdollisimman mukavasti. Muuten kriteereinä onkin se, miten sakset sopivat omaan käteen. 

2. Karsta 

Hyvällä karstalla turkki saadaan auki ihan juuresta lähtien. Se soveltuu perusharjaukseen ja myös pienempien takkujen selvittelyyn. Malleja on monia; on suoraa ja kaarevaa, lyhyemmällä ja pidemmällä piikillä. 


Karstassa kannattaa satsata laatuun, hyviä saa 10-15 eurolla. Koiran turkki ratkaisee, kuinka kova tai pehmeä karstan tulee olla. Lyhyet piikit riittävät hyvin villakoirille, spanieleille, laskeutuvaturkkisille kuten yorkeille tai silkeille jne. Pidempipiikkisiä käytän lähinnä isoturkkisille pohjavillaroduille kuten pitkäkarvaisille collieille tai pystykorville. Suosin kaarevaa karstaa, koska koen, että harvemmin sillä tulee raapaisseeksi koiran ihoa.  Trimmaamossa käytän paljon myös Doggymanin pehmeää tai hieman kovempaa karstaa. Mitä hennompaa karva on, sitä pehmeämmän karstan valitsen - paitsi takun selvitykseen on hieman kovempi parempi vaihtoehto. Suosittelen treenaamaan karstan käyttöä ihan omaa ihoa vasten, niin opit karstauksen suunnan ja myös sen,  missä asennossa karstaamisesta tulee kivuliasta. Kun käyt meillä, nappaa hihasta ja kysy sinun koirallesi sopivinta tuotetta. 

3. Metallikampa

Erinomainen väline kaikenlaisille turkeille, jopa välttämätön kapistus kaikkien muiden paitsi aivan lyhytkarvaisten turkinhoitoon. Kun karsta on työnsä tehnyt, voit kammalla tarkistaa, onko karva varmasti takuton. Metallikammalla saat myös poistettua liian runsasta pohjavillaa. Esimerkiksi karkeakarvaisten, nypittävien koirien trimmaus helpottaa huomattavasti, kun käyt turkin läpi kohtuullisen tiheällä kammalla parin-kolmen viikon välein.  Koiran turkkia leikatessa kampaa käytetään karvan nostamiseen, ilman ei siinä hommassa pärjää yhtään.


4. Fööni

Vesikoirien, noutajien ja pystykorvien voi vielä antaa kuivua itsekseen. Mutta jos on kyse pidempiturkkisesta rodusta tai koirasi karva on pehmeää ja pidempää, on syytä kuivata se pesun jälkeen föönillä, samalla karstaten niin että turkki suoristuu kunnolla. Tämä on ehdoton perusta sille, että turkki pysyisi mahdollisimman pitkään takuttomana. Huomaa pehmeäturkkisilla, että turkki takkkuuntuu likaantuessaan ja kastuessaan, eli mitä puhtaampi se on ja mitä suorempana se saadaan pysymään, sitä vähemmän takkuja ilmaantuu. 

Fööniä valitessa kannattaa miettiä minkälaista turkkia sillä halutaan kuivata. Käsiföönit sopivat lähinnä ohutturkkisille, joita pestään harvakseltaan. Jos turkki on isompi, kihartuva tai takkuihin taipuvainen, valitsisin ehdottomasti koiraföönin. Kotikäyttöön tavallisesti riittää yksimoottorinen kuivain. Hinnat pyörivät reilusta satasesta ylöspäin, alle 150 eurolla saat jo kelpo kapistuksen. Mitä tehokkaampi fööni on eli mitä suuremman määrän ilmaa se puhaltaa kerralla, sitä paremman tuloksen saat. Huomaa myös, että jos föönissä on lämpövastus (kuten ihmisten hiustenkuivaajissa aina on), tulisi siitä löytyä myös viilennystoiminto, jotta ei kuuma ilma pääse ihoa polttamaan ja se saadaan tarvittaessa viilennettyä. Omissa kuivaimissani ei ole lämpövastusta, vaan moottorin lämpö lämmittää puhallettavan ilman. Tällöin liiallinen kuumuminen ei ole ongelma, ellei työ kestä todella kauan. Trimmaamosta löytyy sitten vielä astetta tehokkaampia kuivaimia, jolloin föönaustulos on aivan omaa luokkaansa. 

5. Tassusakset

tassukarvojen leikkaamisen. Karvat anturoiden välissä kannattaa leikata usein, jolloin karvaan jäävä lika ja kosteus eivät jäisi tassunpohjiin ja anturanväleihin asumaan. Valitse lyhyet sakset, niin tiedät missä saksen kärki on kun leikkaat karvaa. Aloittelijalle suoisttelen saksia, joiden pää on pyöristetty. 


Näillä viidellä perusvälineellä pääset jo hyvin pitkälle koirasi turkin kotihoidossa trimmausten välillä. Koirasi kiittää kun turkki on takuton ja tassut siistit. Säännöllinen trimmaus helpottaa kotihoitoa ja puhtaanapitoa, eikä turkinhoitoon kulu kohtuuttomasti aikaa.